lauantai 9. toukokuuta 2015

Nysästä nyhtäisty kokonainen pelipöytä

Varmasti jokainen miniatyyripelaaja on kohdannut tilaongelman: taistelut vaatisivat leveämmän pöydän kuin saatavilla on. Oma ratkaisuni ikuiseen kapeutuun on seuraava: tilasin määrämittaan sahattuna ö-luokan kuusivanerista levyt, tein kiinnikkeet ja sudin mustaksi. Yksinkertaista, mutta toimivaa. Valmis 3 x 4 jalkainen lisäpöytä odottaa X-wing taistoja.Toinen ongelma, mikä turhan usein tulee turnauksissakin vastaan on jatkolevyjen länttääminen pöydille ilman, että niitä kiinnitetään. Hyvin simppeli puristin / lukko syntyy jämäpuusta poran ja sahan kanssa. Puristimia tarvitset kaksi, yksi kummallekin puolen piisaa ja lisälevy ei heilu eikä keiku, kun siihen nojaillaan.Siipimutterilla puristimen saa aukaistua ja kiristettyä helposti. Omat puristimeni jäivät vähän turhan ohuiksi. Määrämittasin keittiön kannen paksuuden, mutta testiversion jälkeen tuli sanomista. Raakapuinen vaneri naarmutti keittiönpöytää. Jouduin laittamaan lisälevyn pohjaan pehmusteet, siksi puristin irvistää ja saattaa ajan kuluessa rikkoa itse levyn, kun pultti kääntyy puristimen mukana vinoon.

Muutama vinkki:

-12 mm kuusivanerilla on ehdoton minimi, muuten pöytäpinnan jatkeesta tulee liian hutera (kuusi on kevyt ja edullinen verrattuna esim. koivuun)
-pöydän alle huopapalat suojaamaan pöydän kantta (huopatollukat puristuksen kanssa junttaa lisälevyn tukevammin paikalleen eli kannattaa joka tapauksessa laittaa)
-mittaa keittiön yms. pöydän paksuus huupapalojen kanssa


Paljonko lysti kustansi? Levy ja sen määrämittaan sahaaminen maksoi 30 euroa. Hinta pitää sisällään toisen saman kokoisen levyn. Saan siis tuolla summalla käyttöön 4 x 6 jalkaisen pöydän, mikä riittänee kaikkiin inhimillisen kokoisiin kotipeleihin. Musta maali löytyi omasta takaa. Maalin kulutus saattoi olla noin 3-5 euron luokkaa sävytettynä. Puristimet syntyi jämäpuupaloista remontin yms. jäljiltä. Pultit ja mutterit maksoivat 3,99 €. Sähköä kului poraukseen häviävän vähän ja levyn nouto puutavaraliikkeestä kustansi kilometrikorvauksella (0,43*2,5=1,08€). Yhteensä siis 38,07 - 40,07 euroa. Ilmastovaikutuskin jäänee pieneksi, sidonhan kierrosta hiiltä vaneeriin. Tämä ei toki ota huomioon sitä hikoilun ja huohotuksen määrää, mitä pöydän ympärillä käytössä syntyy :)


Niin ja miten kävi testipelissä. Hävisin. Kuka käskee aina kahuuttamaan päin kiviä ja vielä jäämään niiden päälle! Mutta pääasia oli, että pöytä toimii!2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa toimivalta. Arvostan budjettisoturina tätä ratkaisua!

    VastaaPoista
  2. Kiitokset, ei tähän paljoa aikaakan tuhraantunut varmaan levyn tilaamisesta pelikuntoon maksimissaan 2 tuntia (kuivumisaika tosin oli jotain 2-3 tuntia).

    VastaaPoista