keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

X-Wing miniatures game

Fantasy Flight Gamesin mainio Star Wars maailmaan sijoittuva avaruuslentelypeli. Uusin rahan kaatokuoppani.

Pelissä siis lennellään Galaktisen Imperiumin tai Kapinallisliiton leivissä ja räiskitään alas jokaiselle tuttuja TIE hävittäjiä tai X-siipisiä. Pelin mekaniikka on tutun ympäristön lisäksi aivan mahtava. Koko pelinsydän on tässä:
Otetaan hitusen takapakkia ja lähdetään alusta. Peli siis koostuu yhdistetyistä pilotti- ja aluskorteista. Pilotteja löytyy nimettömistä harjoitusmaaleista nimekkäisiin - aina Luke Skywalkeriin ja Darth Vaderiin asti. Lisää tehdään ja tulee jatkuvasti. Aluksia ja pilottia voi puustata pisterajojen sisällä lisäkorteilla joilla saa esim. X-Wingin takapenkille R2-D2:n suojia regeneroimaan.

Kun joukot ovat galaksin laidalla tyhjiössä kyttäämässä. Otetaan kouraan yllä oleva diali tai valitsinkiekko. Kyseiseen kiekkoon on ahdettu koko lentohärvelin lentoradat. Vääntelet kiekon haluttuun manööveriin ja lätkäiset kiekon alaspäin koneen viereen. Manööverit vain omassa mielessään pilotit sitten liikkuvat kukin vuorollaan toistensa aikeista tietämättä. Tarvitaan siis arviontikykyä ja taktista silmää ihan kivasti. Manööverit mitataan jokaiselle räätälöidyllä mitalla vasta, kun vuorot alkavat. Ennen ei saa mittatikkua heiluttaa. Yllättävää, mutta tuo veivattava valitsin tuo peliin oikeaa dogfight fiilistä ja lisää taidon merkitystä tuurin kustannuksella. Viimeisimmässä pelissä lensin pakoon, minkä kerkisin, Vaderiä - siinä onnistumatta. TIE Advanced seurasi siihen tappiin asti perskärpäsenä kunnes X-Wing pamahti palasiksi.

Pilotit voivat lisäksi tehdä jonkin Actionin, esim. keskittyä väistöön, hakea maalinlukituksen jne. Siis se toiseksi tärkein taktinen ulottuvuus koko pelissä. Harkittu action voi muuttaa koko pelin ja tuo syvyyttä sekä vaihtelua peleihin.

Sitten räiskitään ja vuoro alkaa uudestaan. Yksinkertaista ja kaunista.

Millä alkuun X-wingin osalta?


Aloitukseksi kannattaa hommata kaksi Core Settiä suoriltaan. Kahdella Corella saat jo hyvän alun aluksia, tupla mitat ja noppia tarpeeksi. Samalla säästät muutaman roposen.

Pelin tokenit (pahviset merkit mm. suojakilville, actioneille jne.) kannattaa lakata tai suojata jollain muulla tavoin. Kortit omiin suojapusseihin: pienet 41 x 63 mm ja isot 66 x 91 mm. Kestävät varmaan muutenkin, mutta esim. itse olen sellainen rasvasormi, että en kaipaa margariinia leivälle, jos syön ilman hanskoja. Pelin sydän kannattaa myös suojata. Eli valitsimen reunoihin lakkaa ja itse laitan kitkaa pienentämään väliin palasen korteille tarkoitettua suojamuovia. Mitat kiekolle saat kätevästi kehikoista joista kiekot irroitat. Tarvitaan vain kynä ja sakset:Itse alukset toimitetaan valmiiksi maalattuina kelvolliseen pelipöytätasoon eli kynnys on matala ja jokainen taistelu käydään aina maalatuilla, mikä sinällään vähentään omia angstejani kummasti (en voi sietää maalattomilla pelaamista).

Uudelleen maalauskin sujuu. Jotkut poistavat vanhat maalit eli sen pitäisi onnistua, mutta itse käytin niitä pohjaväreinä antamaan syvyyden maalipinnalle. Saanen esitellä geneerisen X-Wingin muodonmuutoksen yksilöksi nimeltään Red Three: Biggs Darklighter!
Keisarillinen vastine ja galaktisen sodan yleistyökalu TIE Fighter puikoissa Black Squadronin "Mauler" Mithel:
ps. Hommasin uuden kameran. En muuten kironnut kuvatessa ollenkaan. Ihan pikkusen vekkulia kuvata vehkeellä jonka kennosta löytyy valoherkkyyttä myös sisällä kuvaamiseen ja puhtautta. Ei pahemmin rahinoita ja rutinoita. Käykäähän kivijalkapuljuissa, sillä Sony DSC-RX100 on poistumassa valikoimasta. Antavat kivasti alennusta. Sain omani suojalaatikolla useamman kympin alle vertaa.fi yms. sivujen alimmasta hinnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti